Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Leave nothing behind: Made from Orange, Part 3

Συνταγή 3.1: Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι

Υλικά: Πορτοκάλια

Έχουμε και λέμε: 
Αποφλοιώνω τα πορτοκάλια, κρατώντας μόνο το πορτοκαλί μέρος.
Κάνω το προφανές, δηλαδή στίβω τα πορτοκάλια.

Left-overs: 
Πούλπα πορτοκαλιού, αυτή που περισσεύει εάν δεν την φάμε. 
(Πολλοί δεν το θέλουν, εγώ κάποτε το πετούσα, πλέον το τρώω με το κουταλάκι και μετά πίνω τον χυμό).

Κούπες πορτοκαλιού.


Συνταγή 3.2: Συμπυκνωμένος χυμός πορτοκάλι
Αν έχουμε πραγματικά, πολλά πορτοκάλια, και δεν προλαβαίνουμε να τα καταναλώσουμε άμεσα, μπορούμε να φτιάξουμε συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού. Φυλάσσεται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, και αραιώνεται το 1/4, με νερό (για ένα ποτήρι χυμού) ή ανθρακούχο νερό (για αναψυκτικό) ή προστίθεται σε αλκοόλ.

Υλικά: 
600 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι (σουρωμένος)
1 Kg Ζάχαρη
500 ml Νερό
Πορτοκαλόφλουδες από 4-5 πορτοκάλια (μόνο το πορτοκαλί μέρος)

Έχουμε και λέμε:
1. Σιγοβράζω για περίπου 15 min τις πορτοκαλόφλουδες και το νερό.
2. Προσθέτω την ζάχαρη, και βράζω σε πιο δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει το σιρόπι.
3. Αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω τον χυμό πορτοκάλι, ανακατεύοντας καλά.
4. Αφήνω να κρυώσει κι έπειτα τοποθετώ σε μπουκάλια.

Left-overs: 
Πούλπα πορτοκαλιού.
Κούπες πορτοκαλιού.


Συνταγή 3.3: Άλειμμα πορτοκαλιού

Υλικά:
100 gr χυμό πορτοκάλι (εγώ έβαλα πούλπα πορτοκαλιού
100 gr βούτυρο ή μαργαρίνη (θα χρειαστούμε λιγότερο)
75 gr ζάχαρη (θα χρειαστούμε ελαφρώς λιγότερο)
3 αυγά (εγώ έβαλα 1)
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)

Έχουμε και λέμε:
Λοιπόν, εδώ η αυθεντική συνταγή χρησιμοποιεί χυμό πορτοκάλι. Ο χυμός πορτοκάλι έχει πιο έντονη γεύση από την πούλπα, οπότε, ακόμα και 100 gr πούλπας να χρησιμοποιήσουμε, καλό θα ήταν να μειώσουμε τις ποσότητες από τα υπόλοιπα. 
Το λέω με σιγουριά, ως παθούσα, που το αποτέλεσμα μου βγήκε λίγο αρκετά βουτυρένιο, παρά με γεύση πορτοκάλι. Παρόλα αυτά, η υφή, χρώμα, ήταν πολύ εντυπωσιακά!

1. Χτυπάμε λίγο το/τα αυγό-ά ίσα να αφρατέψει-ουν.
2. Σε κατσαρολίτσα βάζουμε τον χυμό/πούλπα + βούτυρο +ζάχαρη + ξύσμα (προαιρετικά), σε χαμηλή φωτιά.
3. Ρίχνουμε και το αφρατεμένο αυγό, και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να δέσει το μείγμα.
4. Ζεστό όπως είναι, το αδειάζω σε αποστειρωμένο βάζο, και αποθηκεύω στο ψυγείο. Θα στερεοποιηθεί αργότερα.
Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου ένα μήνα.

Left-overs: 0



Συνταγή 3.4.1: Καραμελωμένες πορτοκαλόφλουδες και πασπαλισμένες με ζάχαρη ή βουτηγμένες σε σοκολάτα.

Υλικά: 
Πορτοκαλόφλουδες (κούπες πορτοκαλιού)
300 gr Ζάχαρη
100 ml Νερό
Extra Ζάχαρη ή Σοκολάτα κουβερτούρα

Έχουμε και λέμε:
Για τις πορτοκαλόφλουδες, οι απόψεις διίστανται: Οι μισές συνταγές χρησιμοποιούν μόνο το πορτοκαλί μέρος, οι άλλες μισές χρησιμοποιούν ολόκληρη την φλούδα, μόνο που στην δεύτερη περίπτωση απαιτείται ένα βαρβάτο ξεπίκρισμα της τάξεως των 2 ημερών. 
Εσείς...κάντε ότι θέλετε.

1. Σε αναλογία 3:1 (Ζάχαρη : Νερό) βάζουμε να πάρει μία βράση, μόλις αρχίσει να κοχλάζει και να αφρίζει, ρίσχνουμε τις πορτοκαλόφλουδες, και αφήνουμε λίγο να βράσουν 10-15 min.
2. Τις αφαιρούμε, και τις απλώνουμε σε χαρτί ψησίματος. 
     3.1 Πασπαλίζουμε με την extra ζάχαρη, και αφήνουμε να στεγνώσουν για περίπου ένα 12ωρο.
ή
     3.2 Λιώνουμε την κουβερτούρα, ρίχνουμε εκεί μέσα τις καραμελωμένες πορτοκαλόφλουδες, και απλώνουμε στο χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε και στην κατάψυξη/συντήρηση για πιο γρήγορη στερεοποίηση.

Left-overs: 0


Συνταγή 3.4.2: Ρολό γλυκό του κουταλιού, πορτοκάλι

Υλικά: 
Πορτοκαλόφλουδες (Κούπες από πορτοκάλια)
Ζάχαρη
Νερό
Χυμό από 1 λεμόνι ή γλυκόζη (για συντήρηση)

Έχουμε και λέμε:
Οι αναλογίες εδώ είναι 1 kg πορτοκαλόφλουδες : 1,2 kg Ζάχαρη : 1,20 ml Νερό

1. Κόβουμε προσεκτικά τις πορτοκαλόφλουδες, σε μακρόστενο σχήμα, ιδανικά να μπορεί να τυλιχθεί και να σχηματισθούν ρολάκια.
2. Τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό.
3. Τις ξεπικρίζουμε για 1-2 ημέρες, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές την ημέρα. (Πετάμε και το τελευταίο νερό).
4. Αφήνουμε να στραγγίξουν.
5. Τυλίγουμε σε ρολό κάθε μία φλούδα, και τις στερεώνουμε σε οδοντογλυφίδες. Αν χωράνε και δύο ρολάκια σε μία οδοντογλυφίδα, ακόμα καλύτερα.
6. Σε κατσαρόλα βάζουμε Ζάχαρη + Νερό, και αφήνουμε να πάρει μία βράση, χωρίς να ανακατέψουμε. 
7. Όταν αρχίσει να αφρίζει, ρίχνουμε μέσα τα ρολάκια.
8. Χαμηλώνουμε την φωτιά αναλόγως, ώστε να σιγοβράζει.
9. Χρειάζεται έως 1h για να δέσει καλά το σιρόπι, ή όποτε το δείτε εσείς. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανακατεύουμε απαλά.
10. 5-10 min πριν το τέλος, προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού ή την γλυκόζη, ανακατεύοντας να πάει παντού.
11. Αποσύρουμε από τιν φωτιά, και αφήνουμε να κρυώσει.
12. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες, και τοποθετούμε σε βάζα. Περιχύνουμε με το σιρόπι για να το σκεπάσει.
Ready!
Διατηρείται σε μέρος ξηρό και δροσερό, και στο ψυγείο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Left-overs: 0


Συνταγή 3.4.3: Προσανάμματα για το τζάκι ή κεριά ή διακοσμητικά.

Υλικά: Κούπες από πορτοκάλια

Τις κούπες από τα πορτοκάλια, αν δεν θέλουμε να τις κάνουμε φαγώσιμο, μπορούμε να τις αφήσουμε να αποξηραθούν.
Έχω διαβάσει ότι γίνονται πολύ καλά προσανάμματα για το τζάκι.
Επίσης, αν τις γεμίσουμε με κερί που θα έχουμε λιώσει, βάζοντας και φυτίλι, γίνεται εξαιρετικό αρωματικό κεράκι μιας χρήσεως (μετά θα χρειαστεί να πετάξουμε τις κερωμένες κούπες, τελικά).
Τέλος, μια όμορφη ιδέα είναι να τρυπήσουμε τις αποξηραμένες κούπες στο κέντρο, να περάσουμε σπάγκο, να τις στερεώσουμε μεταξύ τους σε κάποια απόσταση, και να τις κρεμάσουμε σε κάποιο ξυλαράκι. Πορτοκαλένιο mobile! 

Left-overs: 0


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου