Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Leave nothing behind: Made from Orange, Part 4

Συνταγή 4: Μπάρες δημητριακών (με σοκολάτα, ταχίνι, ξηρούς καρπούς & πορτοκάλι)

Εδώ χρησιμοποίησα τις φλούδες πορτοκαλιού που είχαν περισσέψει από το λικέρ πορτοκάλι με ούζο (λυπήθηκα να τις πετάξω), κι έτσι τις θρυμμάτισα στο multi (όσο θρυμματίζονται).

Η γεύση είναι ισορροπημένη.

*Αν και οι φλούδες προέρχονται από το λικέρ πορτοκάλι, η αίσθηση του αλκοόλ είναι ελάχιστη έως μηδαμινή. Αλλά το ίχνος του πορτοκαλιού είναι αισθητό.

**Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη, και την βρήκα από εδώ. Βγάζει περίπου 20 κομμάτια.

Υλικά: 
450gr Ταχίνι
200gr Μέλι
200gr Σοκολάτα κουβερτούρα (ή με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο)
230gr Ξηρούς καρπούς (εκ των οποίων 80gr Cranberry-και τα υπόλοιπα 150gr διάφοροι, ολόκληροι ή θρυμματισμένοι)
200gr βρώμη
150gr δημητριακά 
+φλούδες πορτοκαλιού (μόνο το πορτοκαλί μέρος)

Έχουμε και λέμε:
1. Ζεσταίνω το μέλι σε φούρνο μικροκυμάτων για 30sec (ώστε να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε όλο και να μην κολλήσει στο μπωλ).
2. Ανακατεύω το ταχίνι με το μέλι σε ένα μεγαλύτερο μπωλ, ίσα-ίσα να αναμειχθεί ομοιογενώς. Όχι πολύ, γιατί "σφίγγει" γρήγορα. 
3. Λιώνω την σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων (στα 800w για 2min σκεπασμένη με μεμβράνη -εγώ δεν έβαλα μεμβράνη γιατί το φοβήθηκα, αλλά μάλλον είναι απαραίτητη γιατί αλλιώς η σοκολάτα γίνεται εύκολα κάρβουνο)- ή σε μπεν μαρί (με υπομονή και δεξιοτεχνία).
4. Ρίχνω την λιωμένη σοκολάτα και τις θρυμματισμένες πορτοκαλόφλουδες στο μείγμα ταχίνι-μέλι, και ανακατεύω.
5. Προσθέτω την βρώμη, και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύω με σπάτουλα-μαρίζ.
6. Προσθέτω τα δημητριακά και συνεχίζω το ανακάτεμα-σχεδόν ζύμωμα- με το χέρι. Το μείγμα είναι ευχάριστο, δεν κολλάει στα χέρια. (Τα δημητριακά είναι απαραίτητα, γιατί "τραβάνε" τα περιττά υγρά του μείγματος και "στέκεται" σωστά η μπάρα)-(παθούσα καθώς δεν είχα και δεν έβαλα).
7. Τέλος, απλώνω μεμβράνη σε ένα ταψί 20x30cm, ρίχνω το μείγμα, πασπαλίζω με λίγα ακόμα δημητριακά, σκεπάζω πλήρως με την μεμβράνη, και αφήνω το ταψί στο ψυγείο για 3-4h περίπου, για να σφίξει.
8. Κόβω σε ισομερή κομμάτια πάχους περ. 5cm.

Left-overs: 0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου