Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Leave nothing behind: Made from Orange, Part 2

Συνταγή 2.1: Μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια φλούδας

Υλικά: Πορτοκάλια (πχ 9)
          Ζάχαρη
          Χυμό από ένα λεμόνι (για συντήρηση)
          Βανίλια (σε σκόνη), (προαιρετικά)
          Ξυλάκι κανέλλας (προαιρετικά)

Έχουμε και λέμε:
1. Έστω ότι χρησιμοποιούμε 9 πορτοκάλια.
2. Αποφλοιώνουμε, και κρατάμε το πορτοκαλί μέρος της φλούδας, στην άκρη. 
3. Έπειτα ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια, και πετάμε το λευκό πικρό μέρος.
4. Βράζουμε τα πορτοκάλια + 1/3 από τις φλούδες τους (δηλ.φλούδες από 3 πορτοκάλια) που είχαμε κρατήσει, περίπου 20-30 min ή τόσο ώστε να μαλακώσουν και να τρυπιούνται άνετα με το πηρούνι.
5. Πετάμε το νερό, στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
6. Αφαιρούμε και όσα κουκούτσια μπορέσουμε.
7. Βάζουμε στο μίξερ τα πορτοκάλια και τις φλούδες που μόλις βράσαμε, και τα πολτοποιούμε τόσο ώστε να λιώσουν τα πορτοκάλια, όχι όμως και οι φλούδες.
8. Ζυγίζουμε τον πολτό και όσο βγει, προσθέτουμε άλλο τόσο ζάχαρη.
9. Βράζω όσο χρειαστεί μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
10. Προσθέτουμε και τον χυμό του λεμονιού.
11. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε κατά το βράσιμο, μια βανίλια όπως και ένα ξυλάκι κανέλλας ώστε να δώσει άρωμα.
Αν βγει πολύ πηχτό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νεράκι της βρύσης.

Left-overs: 2/3 φλούδες από πορτοκάλι (εδώ φλούδες από 6 πορτοκάλια)



Συνταγή 2.2.1: Λικέρ Πορτοκάλι με βότκα/τσίπουρο

Υλικά: Φλούδες από 4-6 πορτοκάλια (τα προηγούμενα 2/3)
          300 ml Οινόπνευμα για ποτά ή βότκα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
          500 ml νερό
          400 gr ζάχαρη (περίπου, και αναλόγως το ποτό που θα χρησιμοποιηθεί)
          Χυμό πορτοκάλι (λίγο), (προαιρετικά)
          Ξυλάκι κανέλλας (1 ή παραπάνω), (προαιρετικά)
          Καρφάκι γαρίφαλλο (1 ή παραπάνω), (προαιρετικά)

Έχουμε και λέμε:
1. Βάζουμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια στο αλκοόλ, σε βάζο με αεροστεγές κλείσιμο, σε μέρος σκιερό και δροσερό. Περιμένουμε υπομονετικά για 2-3 εβδομάδες (αν θέλετε και περισσότερο), ενώ ανα τακτά χρονικά διαστήματα, ανακινούμε το βάζο.
2. Αφού περάσει αυτός ο χρόνος, βράζουμε: ζάχαρη + νερό +ξυλάκι κανέλλας ροαιρετικά) + καρφάκι γαρίφαλλο (προαιρετικά), τόσο ώστε να πάρει μία βράση κι έπειτα αποσύρουμε από την φωτιά.
3. Αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.
4. Το προσθέτουμε στο βάζο με το αλκοόλ & πορτοκαλόφλουδες.
5. Προαιρετικά, μπορούμε να ρίξουμε και τον χυμό πορτοκάλι.
6. Τα αφήνουμε στο βάζο για 1 εβδομάδα, ανακινούμε στο ενδιάμεσο.
Τέλος, σουρώνουμε, κι έτοιμο!

Left-overs: 2/3 μεθυσμένες φλούδες πορτοκαλιών 


Συνταγή 2.2.2: Λικέρ Πορτοκάλι με ούζο


Υλικά:
Φλούδες από 5 πορτοκάλια (μόνο το πορτοκαλί μέρος, όχι το λευκό) 
Ούζο 500ml (κατά προτίμηση χωρίς γλυκάνισο)
Ζάχαρη 200gr
4-5 γαρίφαλα (προαιρετικά)
Υπομονή 15 ημερών

Έχουμε και λέμε:
Εδώ πειραματίστηκα και χρησιμοποίησα ούζο με γλυκάνισο. (Συνταγή από εδώ: Λικέρ πορτοκάλι με ούζο )
Συνολικά περίμενα 15 μέρες (μόνο) μέχρι να είναι έτοιμο. 
Το αποτέλεσμα με εξέπληξε θετικά. Ευκολόπιοτο, ελαφρύ, γευστικό, χωρίς έντονη μυρωδιά-γεύση αλκοόλ. Ιδανικό για απεριτίφ με παγάκια. 

1. Σε βάζο/γυάλινο μπουκάλι τοποθετούμε τις φλούδες, μαζί με τα 500ml ούζο και τα 4-5 καρφάκια γαρίφαλο. Αφήνω σε σκιερό και δροσερό μέρος.
2. Μετά από 15 μέρες, βράζω σε μια κατσαρόλα τις φλούδες-ούζο-γαρίφαλο με την ζάχαρη, για 5min.
3. Αφαιρώ τις φλούδες και τα γαρίφαλα, και βράζω για 5min ακόμα. Αφήνω να κρυώσει, και αποθηκεύω σε αεροστεγές μπουκάλι.

And... ready!

Left-overs: 2/3 μεθυσμένες φλούδες πορτοκαλιών 


Συνταγή 2.3: Μεθυσμένα σοκολατάκια με πορτοκάλι

Υλικά: Τα 2/3 μεθυσμένων φλούδων πορτοκαλιών (από το λικέρ)
          100-200 gr Σοκολάτα κουβερτούρα (απλή)
          Λικέρ πορτοκάλι (προαιρετικά)

Έχουμε και λέμε:
1. Αλέθουμε στο multi τις φλούδες πορτοκαλιού.
2. Προαιρετικά, ρίχνουμε και λίγο από το λικέρ πορτοκάλι, ώστε να γίνει λίγο πιο ζουμερό.
3. Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί (ή στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο μάτι της κουζίνας, όπως βολεύεται ο καθένας, δηλαδή), 
4. Ρίχνουμε τις αλεσμένες μεθυσμένες φλούδες, 
5. Ανακατεύουμε να γίνει κάπως ομοιογενές το μείγμα, και
6. Γρήγορα-γρήγορα προτού στερεοποιηθεί η σοκολάτα, αδειάζουμε σε θήκες για σοκολατάκια.
7. Βάζουμε τις θήκες με τα σοκολατάκια για ένα 24ωρο στην κατάψυξη. Έπειτα μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε μέρος ξηρό και δροσερό. Και το ψυγείο, καλό είναι.

Left-overs: 0



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου